מבזקים מבזקים + צבע אדום
תל אביב 30°c
באר שבע 26°c
חיפה 23°c
ירושלים 23°c
בית שמש 23°c
בני ברק 30°c
אשדוד 30°c
כ"ד סיון התשפ"ו | 09.06.2026
תל אביב 30°c
באר שבע 26°c
חיפה 23°c
ירושלים 23°c
בית שמש 23°c
בני ברק 30°c
אשדוד 30°c
X
מבזקים חמים
לכל המבזקים ←

המבקר בדו"ח חמור: שב"ס וצה"ל לא נערכו לתרחיש של מלחמה רחבת היקף

דו״ח מבקר המדינה על מצב הכליאה בישראל קבע כי מחבלים מסוכנים שוחררו בגלל מחסור במקומות כליאה אצל שב״ס, חקירות שב״כ נפגעו והסיכון ללוחמי הכליאה גובר

המבקר בדו"ח חמור: שב"ס וצה"ל לא נערכו לתרחיש של מלחמה רחבת היקף
מחבלי חמאס בכלא צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

דוח מבקר המדינה שמתפרסם היום (שלישי) ועוסק בכליאה, שחרור והעמדה לדין של אסירים ביטחוניים בעקבות "חרבות ברזל" קובע, כי בעקבות טבח 7 באוקטובר ומלחמת חרבות ברזל שפרצה בעקבותיו, מערך הכליאה בישראל נקלע למשבר חמור: מספר האסירים הביטחוניים הוכפל לכ-10,000, בעוד שבשירות בתי הסוהר (שב"ס) חסרים אלפי מקומות כליאה.

על פי ממצאי הדוח, שב"ס וצה"ל לא נערכו לתרחיש של מלחמה רחבת היקף, ומצוקת הכליאה פגעה ביכולת של שב"כ לבצע מעצרים וחקירות. ערב המלחמה עמד תקן הכליאה של שב"ס על 14,500 מקומות, אך בפועל נדחסו אליהם 16,200 כלואים.

מאז פרוץ המלחמה ועד ינואר 2025 נכלאו עוד כ-4,800 אסירים ביטחוניים, נתון שהביא את המערכת לשיא של 23,400 כלואים (מתוכם 10,000 ביטחוניים). מצוקת הכליאה הקשה הובילה לפגיעה ישירה בביטחון: שב"כ נאלץ לצמצם ולבטל מעצרים מתוכננים ביהודה ושומרון, דבר שפגע באפקטיביות החקירות.

עוד מצוין בדוח כי "עד תום הביקורת בפברואר 2026 לא הועמד לדין על פשעיו אף מחבל שהשתתף בטבח 7 באוקטובר ובמהלך המלחמה. מיצוי הדין עם מחבלי חמאס שביצעו פשעים במתקפת הטרור ובמהלך המלחמה הוא בעל חשיבות מכרעת מהבחינה המשפטית, המוסרית והציבורית. מיצוי הדין עם מחבלים אלה יעשה צדק עם קורבנות הטבח הנורא, ויהיה סגירת מעגל עבור הקורבנות ובני משפחותיהם שחוו ועדיין חווים סבל קשה מנשוא".

עד פרוץ המלחמה, נכתב, "לא ביצעו צה"ל ושב"ס עבודת מטה לתיאום קליטת אסירים ביטחוניים באירועים חריגים, אף שהדבר נדרש על פי הנוהל המשותף משנת 2006".

"עקב מספרם הגדול של האסירים הביטחוניים שנכלאו לאחר פרוץ המלחמה, שב"ס לא היה יכול לממש במלואו את ייעודו כארגון הכליאה הלאומי של ישראל, האמון על כליאתם של כלל האסירים בישראל", נכתב בדוח.

מצה"ל נמסר בתגובה לפרסום הדוח כי שב"ס נושא באחריות המלאה. "שירות בתי הסוהר הוגדר על ידי הדרג המדיני כארגון הכליאה הלאומי, ובהתאם לכך הוא נושא באחריות המלאה על כליאה ממושכת של עצורים ואסירים ביטחוניים. בניגוד לנטען בדו"ח, צה"ל נדרש בפקודות הצבא ובאמנה שגובשה יחד עם שירות בתי הסוהר להיערך להחזקת עצורים ביטחוניים לזמן קצר בלבד, ובשום שלב לא קיבל הנחייה אחרת".

מבקר המדינה חמאס מלחמת חרבות ברזל שירות בתי הסוהר (שב"ס) שב"כ

 צבע אדום

art