איתי בלומנטל: הערב אנחנו מפרסמים את ממצאי התחקיר הצה"לי מהפגיעה בטנק מרכבה סימן 4 סמוך לרכס עלי טאהר בדרום לבנון, אירוע שבו נהרגו ארבעה לוחמים מצוות מפקד גדוד 52 של השריון: מפקד הגדוד סא"ל דור בן שמחון, התותחן (מפקד טנק בהכשרתו) סמ"ר נוה חבשוש, הטען סמ"ר יואב קליין והנהג סמ"ר ליאב כבביה זיכרונם לברכה. מהתחקיר שנערך בימים האחרונים באוגדה 36 ובחיל השריון, התברר שרחפן נפץ של חיזבאללה עם חימוש נ"ט – כנראה RPG, פגע ישירות במיכל הדלק של הטנק בחלקו האחורי ומצד שמאל. הפגיעה במיכל הדלק, הובילה לפיצוץ אדיר בתובה, ולחדירת חימוש דרך מיכל הדלק לתוך תא הלוחמים. בחיל השריון ממשיכים לתחקר את האירוע, בין היתר את מערכת ההגנה מסוג מעיל רוח, במטרה לשפר את ההגנה של טנק המרכבה סימן 4 שנחשב לאחד מטנקי המערכה המתקדמים ביותר בעולם
נזק חסר תקדים לבסיסי ארה"ב במזרח התיכון - פריסת הכוחות נבחנת מחדש
מתקפות טילים וכטב"מים איראניות פגעו בלפחות 20 אתרים צבאיים אמריקאיים באזור, ובראשם הבסיס המרכזי בבחריין שספג מכות קשות. בפנטגון שוקלים להעתיק פעילויות מערבה, כאשר גם ישראל נשקלת כאחת האפשרויות. הנזק לבסיסים מוערך במיליארדי דולרים
הממשל האמריקאי החל בבחינה מקיפה של פריסת הכוחות והבסיסים הצבאיים שלו במזרח התיכון, לאחר שמתקפות הטילים והכטב"מים האיראניות גרמו לנזקים נרחבים לשורת מתקנים צבאיים באזור. לפי דיווח שפורסם היום (ראשון) ב"וול סטריט ג'ורנל", לפחות 20 אתרים אמריקאיים נפגעו, ובראשם בסיס הצי האמריקאי בבחריין.
על פי הדיווח, בין סוף פברואר ליוני הותקף שוב ושוב בסיס התמיכה הימית בבחריין – הבסיס הימי הקבוע היחיד של ארצות הברית במזרח התיכון. בין היתר ניזוקו מפקדת הפיקוד המרכזית, יותר מעשרה מבנים נוספים ושני מסופי תקשורת לוויינית. בצבא האמריקאי הדגישו כי לא היו הרוגים וכי הפעילות המבצעית לא נפגעה באופן משמעותי, אף שרוב אנשי הצוות פונו מהמקום ורק צוות מצומצם נותר על הקרקע.
הפגיעות עוררו דיון מחודש בנוגע למבנה הנוכחות האמריקאית באזור. בפיקוד המרכזי מעריכים כי התפתחות מערכי הטילים והכטב"מים של איראן הפכה חלק מהבסיסים הוותיקים במפרץ לחשופים יותר מבעבר, והדבר מחייב התאמות מבצעיות ותשתיתיות.
לפי גורמים המעורים בנושא, אחת האפשרויות שנבחנות היא שינוי מבנה הבסיס בבחריין, לצד צמצום היקף הכוחות האמריקאיים בכווית ובסעודיה והעברת חלק מפעילויות הפיקוד ובסיסים מערבה, מחוץ לטווח האיומים. שני גורמים רשמיים ציינו כי גם ישראל נבחנת כאחת האפשרויות לקליטת חלק מהפעילות, אם כי לדבריהם טרם התקבלה החלטה בנושא.
במקביל, ההיערכות מחדש צפויה להיות יקרה במיוחד. מבקר הפנטגון, ג'יי הרסט, אמר בחודש שעבר לקונגרס כי אומדן עלויות המלחמה, שעמד אז על 29 מיליארד דולר, אינו כולל את הנזקים שנגרמו לבסיסים האמריקאיים. לפי הערכות שפורסמו ב"וול סטריט ג'ורנל", רק שיקום המבנים שנפגעו בבחריין עשוי לעלות כ-400 מיליון דולר, ללא עלויות נוספות של פינוי, מיגון וחיזוק תשתיות.
בנוסף, "המרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים" העריך כי העלות הכוללת של המלחמה הגיעה לכ-40 מיליארד דולר, מתוכם בין 2.2 ל-5.1 מיליארד דולר מיוחסים לנזק שנגרם לבסיסים האמריקאיים ברחבי האזור.
דובר פיקוד המרכז האמריקאי, קפטן טים הוקינס, התייחס להתמודדות עם המתקפות ואמר: "סנטקום תיעדף בצדק את הגנת האנשים על פני המבנים, והאסטרטגיה הזו הוכיחה את עצמה. איראן שיגרה יותר מ-8,000 טילים וכטב"מים, ורק שתי פגיעות הביאו לאבדות בנפש בקרב כוחותינו".
