מבזקים מבזקים + צבע אדום
תל אביב 28°c
באר שבע 32°c
חיפה 25°c
ירושלים 28°c
בית שמש 28°c
בני ברק 30°c
אשדוד 30°c
י"ד תמוז התשפ"ו | 29.06.2026
תל אביב 28°c
באר שבע 32°c
חיפה 25°c
ירושלים 28°c
בית שמש 28°c
בני ברק 30°c
אשדוד 30°c
X
מבזקים חמים
לכל המבזקים ←

משבר פנימי פרץ במועצת המומחים של איראן: "לשמור על הקווים האדומים"

למעלה מ-60 מחברי המועצה פרסמו הצהרה על מזכר ההבנות עם ארצות הברית. התנגדו לוויתורים בנוגע לתוכנית הגרעין. טענו כי מי שאחראים לחיסולו של עלי ח'אמנאי, ובהם נשיא ארצות הברית וראש הממשלה צריכים להיענש

משבר פנימי פרץ במועצת המומחים של איראן: "לשמור על הקווים האדומים"
חלק מחברי מועצת המומחים של איראן צילום: Iran International

משבר פנימי נדיר פרץ במועצת המומחים של איראן לאחר שלמעלה מ-60 מחבריה פרסמו הצהרה חריגה על מזכר ההבנות עם ארצות הברית, קראו לשמור על "הקווים האדומים" של המנהיג העליון ח'אמנאי, התנגדו לוויתורים בנוגע לתוכנית הגרעין, ואף טענו כי מי שאחראים לחיסולו של עלי ח'אמנאי, ובהם נשיא ארצות הברית וראש הממשלה, צריכים להיענש.

בתוך שעות פרסמה הנהגת המועצה הודעת הבהרה חריגה, שבה מתחה ביקורת על עצם פרסום ההצהרה מחוץ להליכים הרשמיים והדגישה כי רק מוסדותיה המוסמכים רשאים לפרסם עמדות בשם המועצה. העימות הפומבי גרר ביקורת מצד גורמים במחנה האולטרה-שמרני.

חילופי הדברים חשפו סימנים של מאבקים פנימיים גוברים ברמות הגבוהות ביותר ברפובליקה האסלאמית.

הגוף השקט בדרך כלל, האחראי על מינוי ופיקוח תיאורטית על המנהיג העליון, הפך לזירה האחרונה לחילוקי דעות בנוגע למשא ומתן עם וושינגטון, פתיחתם מחדש של מיצרי הורמוז וגבולות הפשרה עם ארצות הברית.

המחלוקת החלה לאחר שיותר מ-60 מתוך 84 חברי האסיפה פרסמו ביום שבת הצהרה שחרגה הרבה מעבר לתפקידה המקובל של הגוף, ופרסמה עמדות מפורטות בנוגע לתזכיר, מיצרי הורמוז, לבנון, משא ומתן גרעיני ונקמה נגד ארצות הברית וישראל.

ההתערבות הייתה יוצאת דופן משום שהאסיפה כמעט אף פעם לא מגיבה על מדיניות יומיומית. היא ידועה יותר בישיבות רשמיות נדירות ובביטויי תמיכה פולחניים בהנהגה, אך גם נמצאת תחת ביקורת גוברת בעקבות התהליך שבסופו מונה מוג'תבא חמינאי לתפקיד לאחר מות אביו במהלך המלחמה.

איראן ארצות הברית (ארה"ב) מוג'תבא חמינאי

 צבע אדום

art