ניצן שפירא: פרסמנו במהדורה: על פי גורמים במערכת הביטחון המעורים בפרטים, בשבוע וחצי האחרונים הצבא העלה מספר בקשות לסיכולים בעזה - שלא אושרו על ידי הדרג המדיני. בשלושה ימים האחרונים חל מפנה והדרג המדיני אישר לבצע יותר סיכולים - מה שהוביל לעליה שאנחנו רואים בשלושה ימים האחרונים
9 חודשים בים: המשבר שמטלטל את נושאת המטוסים האמריקנית
5,000 מלחים ונחתים תקועים בים במשך 250 ימים ברציפות, משפחות מתלוננות על מחסור במים חמים, מקלחות מעופשות, מזון ירוד ותנאי שירות קשים
נושאת המטוסים האמריקנית USS אברהם לינקולן נמצאת כבר תשעה חודשים ברציפות בים, והשהות הממושכת ללא הפסקה משמעותית ביבשה מעוררת ביקורת חריפה מצד משפחות החיילים ומחוקקים בארה"ב.
לפי דיווחים ב-Navy Times וב-Stars and Stripes, כ-5,000 מלחים ונחתים משרתים על סיפון הספינה, שבילתה עד כה 250 ימים רצופים בים ללא עצירה ביבשה - שיא עבור נושאת מטוסים בעידן המודרני.
משפחות של חלק מהמלחים נפגשו בשבוע שעבר עם ראשי חיל הים בסן דייגו. אחת המשתתפות, אנאבל לומה, סיפרה כי בעלה שחוק מאוד בעקבות הארכת תקופת השירות בים פעם אחר פעם.
נושאת המטוסים עזבה את סן דייגו ב-21 בנובמבר 2025 ויועדה במקור לאוקיינוס השקט, אך הופנתה למזרח התיכון לאחר שהחלה המלחמה נגד איראן. מאז זכו אנשי הצוות ליומיים בלבד ביבשה - בגואם בדצמבר ובעומאן ביולי.
הפריסה הייתה אמורה להסתיים במאי, אך הוארכה כמה פעמים. כבר באפריל גברו הביקורות על התנאים על הספינה, וברשתות החברתיות הופצו תמונות של מזון באיכות ירודה. במקביל דווח על מחסור במים, מקלחות מעופשות ומכונות כביסה מקולקלות.
הסנטור הדמוקרטי ריצ'רד בלומנטל מקונטיקט, החבר בוועדת הכוחות של הסנאט, פנה לשר ההגנה פיט הגסת' והביע "דאגה רצינית" בנוגע למשך הפריסה ולתנאי המחיה על הספינה.
בלומנטל ציין בין היתר דיווחים על מחסור באספקה בסיסית, זיהום מים, בעיות אינסטלציה, הידרדרות בבריאות הנפש ושיבושים במערכת הדואר, שלדבריו גרמו לאובדן חבילות רבות בדרכן לאונייה במשך חודשים.
חבר הקונגרס הדמוקרטי מייק לוין מקליפורניה תיאר תנאים קשים עוד יותר: "הם משתמשים במקלחות מעופשות ושירותים מקולקלים, ומתמודדים עם פרקי זמן ארוכים ללא מים חמים, ארוחה שהסתכמה בחצי כוס אורז ושתי טורטיות. ללא סבון, דאודורנט או משחת שיניים".
הגסת' דחה את הדיווחים וטען כי מדובר ב"פייק ניוז". לוין תקף אותו בתגובה ואמר: "הגברים והנשים האלה הלכו לשרת את ארצם. המעט שמדינתם חייבת להם זה מים חמים, שירותים תקינים וארוחה אמיתית".
בפגישה עם המשפחות בסן דייגו אמר סגן אדמירל ג'וזף קייהיל, מפקד כוחות השטח של חיל הים: "אנו שומעים אתכם בקול רם וברור לגבי ההשפעה שיש לכך על משפחות, על אנשי שירות ועל היכולת שלנו לשמור על בריאות כוחותינו בטווח הארוך".
