מבזקים מבזקים + צבע אדום
תל אביב 28°c
באר שבע 27°c
חיפה 27°c
ירושלים 26°c
בית שמש 28°c
בני ברק 28°c
אשדוד 30°c
ג' תשרי התשפ"ז | 14.09.2026
תל אביב 28°c
באר שבע 27°c
חיפה 27°c
ירושלים 26°c
בית שמש 28°c
בני ברק 28°c
אשדוד 30°c
X
מבזקים חמים
לכל המבזקים ←

הוזמן לסדנת כלכלה ונעצר מיד עם נחיתתו: חוקר אמריקאי כלוא בסין

מין זון, חוקר מיאנמר ואזרח ארה"ב, נחת ביוני בקומינג ומאז מוחזק בחדר ללא חלונות ונתון לחקירות ממושכות תחת מעקב. ממשל טראמפ הגדיר את מעצרו כבלתי צודק והנושא צפוי לעלות בפגישת הפסגה הקרובה עם נשיא סין שי ג'ינפינג

הוזמן לסדנת כלכלה ונעצר מיד עם נחיתתו: חוקר אמריקאי כלוא בסין
אילוסטרציה צילום: pixabay

חוקר ממיאנמר ואזרח ארה"ב, מין זון, נעצר בסין בחשד לעבירות ריגול לאחר שהוזמן למדינה להשתתף בסדנה על שיתוף פעולה כלכלי. זון נחת בקומינג ב-3 ביוני ומאז נותק הקשר עמו. ממשלת סין טוענת כי הוא נתון לחקירה פלילית וכי זכויותיו מובטחות, אך ממשלת ארה"ב ומשפחתו דוחים את ההאשמות ומדגישים כי הן חסרות בסיס לחלוטין. משרד החוץ האמריקאי מסר כי זון "הוזמן לסין על ידי ארגוני ממשלה רשמיים ונפל בפח של שירותי הביטחון הסיניים". כך דווח הוול סטריט ג'ורנל.

מאז מעצרו, זון מוחזק בחדר קטן וחסר חלונות שבו האורות דולקים ללא הפסקה, תחת השגחתם התמידית של שני שומרים. הוא נחקר מדי יום במשך ארבע עד שש ולעתים אף יותר, ואינו רשאי לצאת החוצה או לקבל מכתבים ושיחות ממשפחתו. הוא זכה לפגוש נציגים מהקונסוליה האמריקאית שלוש פעמים בחדר מלון למשך 30 דקות בלבד תחת פיקוח סיני.

הרשויות בארה"ב מעריכות כי הרקע האקדמי של זיו, שכלל מחקרים במיפוי הדמוקרטיזציה והסכסוכים האתניים במיאנמר שחלקם מומנו במענקים ממשלתיים אמריקאיים, לצד פעילותו בעבר כסטודנט מפגין במיאנמר בשנת 1988, משכו את תשומת לבם של שירותי הביטחון הסיניים. טרם מעצרו הוא השתתף ללא תקריות בכנסים אקדמיים קודמים בסין, ובשל כך נענה להזמנת פרופסור סיני להגיע לסדנה בדרום-מערב המדינה.

מקרה זה, לצד מעצרו של האמריקאי נוסף יולין צ'ן מאז נובמבר 2024 באשמות דומות, ממחיש את הסיכונים שבהם נתונים אזרחים אמריקאים בשל החוקים המעורפלים של מערכת ביטחון הפנים בסין. שתי משפחות החוקרים מקוות כי סוגיית האמריקאים המוחזקים במדינה תועלה לדיון בפסגה הקרובה בין הנשיא דונלד טראמפ לבין מנהיג סין שי ג'ינפינג בוושינגטון.
[23:52, 13.9.2026] יענקי פרבר: יעיב על היחסים?

צילומי לוויין סיניים סייעו למתקפה איראנית בירדן שבה נהרגו שלושה חיילים אמריקנים

בכירים בארה"ב מדווחים כי איראן רכשה מחברות בסין תצלומי לוויין ברזולוציה גבוהה של בסיס מופאק סלטי לפני מתקפת הטילים ביולי. הממצאים צפויים להחריף את המתיחות בין המדינות לקראת פגישת הפסגה המתוכננת בין הנשיא טראמפ לשי ג'ינפינג

ארצות הברית גיבשה את הראיות הברורות ביותר עד כה לכך שסיוע סיני לאיראן במלחמה הביא לתוצאות קטלניות עבור כוחות אמריקאיים. על פי גורמים רשמיים ששוחחו עם הוול סטריט ג'ורנל, טהראן השיגה מישויות סיניות תצלומי לוויין ברזולוציה גבוהה של בסיס חיל האוויר מופאק סלטי בצפון-מזרח ירדן, לפני ואחרי מתקפת הטילים הבליסטיים שהתרחשה ב-17 ביולי.

במתקפה זו נפגע אזור מגורים בבסיס שבו ישנו חיילים אמריקאים, וכתוצאה מכך נהרגו שלושה חיילים ונפצעו ארבעה נוספים. גורמים אמריקאים ציינו כי התמונות סייעו לאיראן לאתר מטרות ולבחון את נזקי התקיפה, בעוד מומחים ציינו כי מידע עדכני מסוג זה משפר באופן משמעותי את יכולות הפגיעה של איראן במטרות אמריקאיות. החשש בוושינגטון מתרחב כעת גם לאפשרות שסין מסייעת לאיראן לעקוב אחר ספינות מלחמה אמריקאיות.

בכירים אמריקאים העלו את סוגיית הצילומים מול מקביליהם הסיניים, אך בסין דחו את הטענות ודרשו הוכחות. שגרירות סין בוושינגטון לא התייחסה ספציפית להאשמות, ודובר השגרירות ליו צ'אנג טען כי מדובר ב"קישור והכפשה זדונית של מדינות אחרות" וכי שיתוף הפעולה עם איראן תואם את החוק הבינלאומי.

למרות האזהרות שהועברו בחודשים האחרונים, שכללו הטלת סנקציות בחודש מאי על חברות סיניות שסיפקו צילומי לוויין, ממשל טראמפ שומר על גישה דיפלומטית זהירה כדי לא לפגוע בפגישת הפסגה המתוכננת בין טראמפ לשי ג'ינפינג שצפויה להתקיים ב-24 בספטמבר. מזכיר המדינה מרקו רוביו ציין לאחרונה כי דבר ממה שסין עשתה לא שינה את מסלול המלחמה, אך הממצאים החדשים ממשיכים להעסיק את ועדות הקונגרס המעודכנות בפרטי המודיעין.

סין ארצות הברית (ארה"ב) מיאנמר

 צבע אדום

art