מבזקים מבזקים + רגעים צבע אדום
תל אביב 23°c
באר שבע 23°c
חיפה 24°c
ירושלים 23°c
בית שמש 24°c
בני ברק 23°c
אשדוד 23°c
ט"ו חשון התשפ"ז | 26.10.2026
תל אביב 23°c
באר שבע 23°c
חיפה 24°c
ירושלים 23°c
בית שמש 24°c
בני ברק 23°c
אשדוד 23°c
X
מבזקים חמים
לכל המבזקים ←

כהונה רביעית ללולה דה סילבה, בולסונרו רוצה לפסול את הבחירות

נשיא ברזיל מהשמאל ניצח בסיבוב השני עם מעל ל-51% מהקולות, למרות פער של 4.4 מיליון קולות לרעתו בסיבוב הראשון. יריבו פלביו בולסונרו מסרב לקבל את התוצאות ותוקף את החלטת בית המשפט העליון להאריך את ההצבעה בשעתיים. טראמפ, שהרבה לשבח את בולסונרו, עקב מרחוק

כהונה רביעית ללולה דה סילבה, בולסונרו רוצה לפסול את הבחירות
פלאביו בולסונרו (משמאל) ולולה דה סילבה צילום: פייסבוק

נשיא ברזיל האנטישמי ואנטי ארה"ב מהשמאל , לואיז אינסיו לולה דה סילבה (80), הבטיח לעצמו כהונה רביעית והיסטורית לאחר שניצח בסיבוב השני בבחירות עם יותר מ-51% מהקולות. ניצחונו, בניגוד למגמת ההתחזקות של הימין ברחבי אמריקה הלטינית, מגיע אחרי קמפיין סוער שהתמקד ביוקר המחיה, בפשיעה הגואה ובטענות הדדיות לשחיתות. לולה הוא המועמד הראשון מאז חידוש הבחירות הישירות ב-1989 שמנצח בסיבוב השני לאחר שסיים במקום השני בסיבוב הראשון - בו הוביל בולסונרו בפער של 2.2 מיליון קולות.

היריב המובס, הסנאטור פלביו בולסונרו (בנו של הנשיא לשעבר ז'איר בולסונרו), שזכה לתמיכתם של 44% מהמצביעים, הודיע כי לא יקבל את התוצאות. במוקד זעמו עומדת החלטת הרגע האחרון של בית המשפט העליון להאריך את ההצבעה בשעתיים. "אי אפשר להכיר בתוצאות הבחירות בהתחשב באופן שבו האירועים הללו התפתחו", אמר בולסונרו לתומכיו בברזיליה, "ננקוט בצעדים משפטיים ונדרוש את ביטול הבחירות".

ההחלטה השנויה במחלוקת התקבלה לאחר ששני המטות פנו לרשויות. מטה לולה דרש הארכה בעקבות "תקריות" שפגעו בשירותי ההסעות לקלפיות במספר מדינות, בעוד מטה בולסונרו התלונן על קשיי הגעה לקלפיות בשל גשמים כבדים. אישור ההארכה ניתן בסביבות השעה 17:00, סמוך למועד הסגירה המקורי, כשחלק מהקלפיות כבר ננעלו.

"אני מבטיח לכם שנשנה את הדרך שבה אנו מנהלים את המדינה הזו וניתן לעם תפקיד גדול יותר בהחלטות שלנו", הכריז לולה בעקבות הניצחון, והודה לצעירים ש"יצאו לרחובות כדי להגן על הדמוקרטיה". הניצחון מהווה מכה קשה לתנועה הפוליטית של משפחת בולסונרו, שכן פלביו נכשל במשימה שבה נכשל גם אביו, הנשיא לשעבר שנכלא לאחר שניסה להפוך את תוצאות הפסדו ללולה ב-2022.

מערכת הבחירות התאפיינה בקיטוב עמוק. סוגיית הביטחון האישי תפסה מקום מרכזי, כאשר 28% מהברזילאים הגדירו את האלימות כבעיה המרכזית (לפי סקר מספטמבר). בולסונרו הבטיח להחמיר את הענישה, בעוד לולה התמודד עם תדמית של "סלחנות" כלפי פשיעה. פערים משמעותיים נרשמו גם בהתפלגות המצביעים: נשים (המהוות 53% מבעלי זכות הבחירה) נטו יותר לכיוונו של לולה (49% לעומת 40% בסקר מאמצע אוקטובר), בעוד גברים תמכו בבולסונרו (52% לעומת 40%). גם הפילוג הדתי בלט, בולסונרו הוביל בקרב האוונגליסטים (62% לעומת 29%), בעוד לולה זכה לתמיכת הקתולים (52% לעומת 42%).

ניצחונו של לולה צפוי לשמר את ברזיל במסלול של מדיניות חוץ עצמאית, תוך חיזוק הקשרים עם מדינות הדרום הגלובלי וסין, והתנגדות למדיניות המכסים של ארה"ב. זאת, לעומת בולסונרו שהיה עשוי לקרב את ברזיל לארה"ב. נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ציין לפני סגירת הקלפיות כי הוא "עוקב" אחר הבחירות, ובעבר אף שיבח את הישגו של בולסונרו בסיבוב הראשון, אם כי נמנע מתמיכה רשמית בו. עתה, לולה ניצב מול קונגרס שמרני יותר ומדינה מפולגת, כשהוא יצטרך לנווט ברוב דחוק.

ברזיל ז'איר בולסונרו פלאביו בולסונארו דונלד טראמפ ארצות הברית (ארה"ב) לולה דה סילבה

 צבע אדום

art