השב״כ מאשר רשמית נפתחה חקירה בחשד להתערבות זרה בבחירות בישראל
פרטים חדשים: ואנס הציע לאיראן מגעים ישירים לסיום המלחמה
סגן נשיא ארה"ב שיגר מכתב למזכיר המועצה לביטחון לאומי בטהראן, מוחסן רזאי, והציע לפתוח בשיחות שלום בראשותו כבר בשבוע הבא. בבית הלבן דורשים שהגרעין יעלה מיד לשולחן, בעוד טראמפ שוקל תקיפות נוספות לאחר בחירות האמצע
סגן נשיא ארצות הברית, ג'יי-די ואנס, שיגר מכתב רשמי לבכיר הניצי באיראן, גנרל מוחסן רזאי, והציע לחדש באופן מיידי את שיחות השלום הישירות בין המדינות במטרה לסיים את הלחימה. לפי גורמים אמריקניים ואיראניים ששוחחו עם הניו יורק טיימס, המכתב הועבר ביום ראשון באמצעות מתווכים קטרים, וואנס הבהיר בו כי הוא ינהיג אישית את המגעים מטעם וושינגטון. הנשיא דונלד טראמפ קרא את המכתב ואשר את שליחתו מראש.
ההצעה האמריקנית שפורסמה לראשונה בוול סטריט ג'ורנל, התקבלה בחיוב בצמרת השלטון בטהראן, ורזאי המכהן כמזכיר המועצה העליונה לביטחון לאומי ומפקד משמרות המהפכה לשעבר, צפוי להשיב עליה רשמית היום. אם איראן תסכים להצעה, המשא ומתן צפוי להיפתח ללא תנאים מוקדמים כבר בשבוע הבא בקטר או בטורקיה. עם זאת, ואנס הבהיר במכתבו כי תוכנית הגרעין האיראנית תהיה חייבת לעלות על שולחן הדיונים כבר משלב ההתחלה.
הפנייה הישירה לרזאי, שמונה לתפקידו באוגוסט על ידי המנהיג העליון החדש, אייתוללה מוג'תבא חמינאי, נולדה מתוך הבנה בוושינגטון כי יש צורך בערוץ ישיר מול הדרג הניצי ומשמרות המהפכה המחזיקים בהשפעה מכרעת. שר החוץ האיראני, עבאס עראקצ'י, התייחס למגעים וכתב ברשתות החברתיות כי איראן "ממשיכה לתת הזדמנות לדיפלומטיה", תוך ניסיון לקדם את "תוכנית שבעת הימים" של טהראן להסרת המצור הימי במצר הורמוז והפשרת נכסים.
היוזמה של ואנס מגיעה בתזמון מתוח במיוחד, שבוע לפני בחירות האמצע בארה"ב, וכאשר 65% מהבוחרים האמריקנים מביעים אי-שביעות רצון מטיפולו של טראמפ במלחמה (לפי סקר ה"ניו יורק טיימס" ואוניברסיטת סיינה). במקביל למאמצי הדיפלומטיה, בצבא ארה"ב כבר הכינו בנק מטרות מורחב לפגיעה בתשתיות האנרגיה והכלכלה האיראניות אם המגעים ייכשלו, בעוד בטהראן מזהירים מפני תגובה חריפה שתכוון נגד תשתיות אזוריות וכבלים תת-ימיים.
