דורון קדוש: צה״ל בהודעה רשמית על פרשת פולימרקט: צה״ל רואה בחומרה רבה כל מעשה המסכן את ביטחון המדינה, ובפרט שימוש במידע מסווג ביותר לשם השגת רווח אישי, כפי שעולה מהמידע שהגיע לידי צה״ל. מדובר בכשל ערכי חמור ובחציית קו אדום ברורה, שאינם עולים בקנה אחד עם ערכי צה״ל והמצופה ממשרתיו. כלפי כל גורם שיימצא כי היה מעורב בפעולות מסוג זה יינקטו הליכים פליליים ופיקודיים. נבהיר כי על פי ממצאי החקירה לא נגרמה פגיעה מבצעית באירוע הנוכחי. צה״ל לא ישלים עם התנהלות מסוג זה. בעקבות האירוע ננקטו צעדים, הנהלים יחודדו בכלל יחידות צה״ל, במטרה למנוע הישנות מקרים דומים.
תמונה שזעזעה את הרשת: המטרה למנוע את החנק הבא
לאחר מותו של ילד קטן כתוצאה מחנק, פורסמה תמונת הריאות שלו וסיבת המוות • האיגוד שפרסם את התמונה הבהיר כי היא נועדה לגרום להורים להיזהר הרבה יותר כשהם נותנים מאכלים לילדים עד גיל 5
תמונה קשה שפורסמה בדף האוהדים בפייסבוק, של ארגון להכשרת אחים ואחיות, Nursing CPD, הצליחה להפוך את הבטן להרבה מאוד הורים. בתמונה רואים צילום ריאות של ילד קטן, ואת קנה הנשימה שלו שחסום על ידי חצי בוטן. התמונה פורסמה לאחר מותו של הילד כתוצאה מחנק, לא עלינו.
תחת התמונה, שנועדה לזעזע, נכתב כך:
"זו תמונת ריאות של ילד קטן שמת מחנק. זהו בוטן. הגודל של בוטנים ואגוזים אחרים זהה לגודל נתיב האוויר של ילד צעיר מגיל 4-5. הסיכון למוות מחנק הוא אמיתי, אך ניתן למנוע אותו. אנא אל תציעו לילדים קטנים: פירות יבשים מלאים, פופקורן, אגוזים, וגם לא כל מזון שהוא בגודל של ממתקים קטנים. המוות הוא בלתי הפיך, המניעה עדיפה. בבקשה שתפו".
אלפי הורים הגיבו לתמונה המזעזעת, כמובן שיתפו, והעידו שהדבר גרם להם לחשוב פעמיים על האוכל שיתנו לילדים שלהם מהיום.
הסיבה שמזהירים מפני חנק אצל ילדים עד גיל 5, היא מכיוון שזהו גיל פגיע יותר. דרכי הנשימה צרות יותר, ויכולת לעיסה של פעוטות נמוכה יותר. הקטנים נוטים לשאוף מזון לקנה נשימה במקום לוושט, וגם אם הם בולעים לא נכון ומנסים להשתעל כדי להוציא את החתיכה הבעייתית, רפלקס השיעול שלהם לא חזק דיו על מנת להוציא את מה שנתקע. לכן הם בסכנת חנק הרבה יותר מאשר מבוגרים.
לכן חייבים לשים לב באוכל של ילדים קטנים, לגודל, למרקם ולצורה.
בגודל שלא יהיה גדול מדי אבל גם לא קטן מדי. בוטן אומנם מספיק קטן כדי לעבור בגרון, אם כי הוא עלול להיתקע בקנה הנשימה, כפי שקרה לאותו ילד מסכן שתמונת ריאותיו פורסמה. לא סתם אוסרים על ילדים קטנים לאכול פיצוחים, אגוזים, שקדים, פופקורן וכד'.
גם לצורה יש משמעות, ולכן חותכים מאכלים ארוכים כמו מלפפון או נקניקיה, לאורך. יש להשתמש בצורת החיתוך הזו גם לבננות, ענבים, תמרים, עגבניות שרי וכד'.
ואי אפשר בלי להזכיר את המרקם שהוא בעל חשיבות רבה. מאכל חלק מאוד כמו מסטיק או סוכריה, שיכול להחליק במהירות אל בית הבליעה, מסוכן מאוד. אך גם מאכלים שסופחים נוזל ומתנפחים בגרון ויש את נושא הדבק. מאכלים דביקים, לדוגמה מרשמלו, עשויים להיות מסוכנים ונדרשת בהם משנה זהירות.
