הבחירות לנשיאות איראן: "הקצב" האכזר זכה

ביום שישי זכה אבראהים ראיסי, מי שמכונה "הקצב" לנשיא הבא של איראן לאחר בחירות רדומות בעלות אחוז הצבעה נמוך במיוחד, מועמדים מתונים יותר - נפסלו מלהתמודד

יענקי פרבר | חדשות בעולם 19.6.2021 | 21:57

אבראהים ראיסי צילום: סוכנות הידיעות האיראנית IRNA

אבראהים ראיסי, הוא נשיאה החדש של איראן. בן 60, עם דם רב על ידיו כמי שמכונה "הקצב". למרות זאת, 60 אחוז מהבוחרים נתנו לו את קולם.

"הוא צפה כשהשליכו את התינוק שלי על הרצפה", כך על פי עדות של אזרחית איראן לשעבר על 'הקצב' אבראהים ראיסי שפיקח על חקירות אכזריות, עינויים והוצאתם להורג של 30,000 אסירים פוליטיים.

למרות אותה עדות אחת מיני רבות, אמש (שישי) הוא ניצח בבחירות לנשיאות עם מעל 60 אחוזים מכלל המצביעים, אם כי אחוז ההצבעה היה נמוך במיוחד והציג חוסר אמון הולך וגובר של אזרחים רבים כלפי המשטר האסלאמי.

ראיסי זכה לתמיכת קצת יותר מ-62% מקולות הבוחרים, יריביו שידעו שאין להם סיכוי, פרסמו כי הם מכירים בהפסד עוד לפני פרסום התוצאות הרשמיות. פחות מ-50% מכלל בעלי זכות הבחירה באיראן הצביעו בבחירות.

שר הפנים עבדול-רזה רחמני-פזלי הודיע ביום שבת כי ראיסי השיג 17,926,345 קולות מתוך 28,933,004 הצבעות, ונבחר לנשיא הרפובליקה האסלאמית של איראן.

מועמדים אחרים, מוחסן רזאי מירקיד, עבדול-נאסר, ואמיר-חוסיין זכו בהתאמה ב-3,412,712 ו-2,427,201 ו-999,718 קולות, בהתאמה, כל על פי שר הפנים.

מתוך למעלה מ-59.3 מיליון איראנים שהיו זכאים להצביע בבחירות ה-13 לנשיאות, כמעט 29 מיליון השתתפו בבחירות.

אך מי הוא ראיסי שארגון אמנסטי קרא לחקור אותו על רצח ופשעים נוראיים?

אסירים פוליטיים איראניים שנחקרו, עונו ונידונו למוות על ידי אבראהים ראיסי שנבחר לנשיא איראן, סיפרו על התקופה המחרידה שלהם כאשר איראן בחרה את 'הקצב' לנשיא הבא של המדינה.

המשטר החל לטהר אסירים פוליטיים בשם "ועדת המוות" ב-1988. ההערכה היא כי הוראה של האייתוללה חומייני עצמו נשלחה לתובעים ברחבי איראן שהורה להם להעמיד לדין את כל האסירים הפוליטיים על חייהם כ"כופרים של האיסלאם".

הצו פגע בעשרות אלפי אסירים שריצו עונשים בגין השתייכותם לקבוצות אופוזיציה, כולל המוג'אהדין, וכן אלפים נוספים שריצו את עונשם והמתינו לשחרור. רבים מהם היו סטודנטים כאשר נעצרו, כולל כאלה שהיו בני 15 או 16.

אחד מאותם גברים היה מחמוד רויאי, שאמר ל'דיילי מייל', כי הוא נעצר בגיל 18 בשנת 1981 ונלקח לכלא אווין הידוע לשמצה בטהראן שם עונה ואז נגזר עליו עונש מוות בגין השתייכותו למוג'אהדין.

עונשו הופחת לעשר שנים לאחר שאביו שילם כסף לבית המשפט, ועד 1988 הוא הועבר בין שלושה בתי כלא שונים.

עם התחלת ועדת המוות. רויאי סיפר, כי הוא הועבר לבית המשפט בקראג', שם היה גם ראיסי תובע, ואמרו לו לחתום על דף נייר המגנה את המוג'אהדין וכי היא מבקש חנינה מחומייני.

כשסירב, אמר כי ראיסי ותובע אחר השליכו אותו מבית המשפט, הם הורו להוציאו להורג. אבל, "הודות לבני משפחה קשורים היטב שהכירו כמה אנשים בבית המשפט", אמר רויאי, הוא לא נתלה מיד ובמקום זאת הוחזר לחקירה נוספת, כשהוא אוחז בפיסת נייר שעליה כתב הצהרה קצרה והתחייב כי הוא לא בקשר עם כל קבוצות האופוזיציה.

רויאי אמר כי נזרק בפעם השנייה ונשלח ל"מסדרון מוות" שבו ישבו אנשים שחיכו למותם. הוא לא ידע להסביר למה, אולי בזכות הקשרים של המשפחה, הוא לא נשלח למוות.

ארבע שנים לאחר מכן רויאי נמלט מאיראן בעזרת חברים שהתגוררו מחוץ למדינה, והוא גר כיום באלבניה. גודארזי נשארה באיראן במשך 28 השנים הבאות, אך לבסוף החליטה לברוח מהמדינה גם לאלבניה.

ארגון חמאס בירך את אבראהים ראיסי על בחירתו כנשיא איראן. בהודעת הארגון נכתב, "הצלחה בהנהגת המדינה ושימשיך לתמוך בעם הפלסטיני". גם נשיא סוריה בשאר אסד בירך את נשיא איראן הנבחר: "שולח בשמי ובשם העם הסורי ברכה לנשיא הנבחר שזכה באמון העם האיראני וניצח בבחירות לנשיאות" כתב אסד

בחדרי חרדים

רוצים להצטרף לקבוצות הווטסאפ של כל רגע?

לבקשת הצטרפות למוגנים וכשרים

להצטרפות ישירה לקבוצות

מצאת טעות בכתבה? תוכן שאינו ראוי לאתר? דווח לנו

שיתוף כתבה זו

 צבע אדום