ישראל כהן: הרה״צ נחמיה אלתר בנו של האדמו״ר מגור הגיע בשליחות אביו לפגישה חשאית וממושכת במעונו של ראש הישיבה הגר״ד לנדו במטרה לגיבוש עמדה אחידה בענין חוק הגיוס.
המוח משחק תפקיד מרכזי בהתפתחות השמנה וסוכרת
מחקר חדש שנערך על ידי בית החולים האוניברסיטאי טיבינגן בגרמניה. מגלה תובנות חשובות על מקורות ההשמנה וסוכרת מסוג 2. המחקר הראה כי לאחר חמישה ימים בלבד של צריכת קלוריות מוגברת, חלה ירידה משמעותית ברגישות המוח לאינסולין

מחקר חדש שנערך על ידי בית החולים האוניברסיטאי טיבינגן, המרכז הגרמני לחקר הסוכרת (DZD) ו”הלמהולץ מינכן”, מגלה תובנות חשובות על מקורות ההשמנה וסוכרת מסוג 2, תוך הדגשת תפקידו המרכזי של המוח כגורם מווסת במצבים אלו.
ד”ר אסנת רזיאל, מומחית בכירורגיה וטיפול בהשמנה, מנהלת המרכז הרב-תחומי לטיפול בהשמנת יתר, אסיא מדיקל, אסותא רמת החייל מסבירה את המחקר.
בעוד שבעבר יוחסה ההשמנה בעיקר לתזונה לקויה ולהיעדר פעילות גופנית, המחקר החדש מדגיש את חשיבותו של ההורמון אינסולין במוח בנוגע לוויסות המשקל ופיזור השומן בגוף. החוקרים גילו כי צריכה קצרה של מזונות מעובדים ועתירי קלוריות – כמו חטיפי שוקולד וצ’יפס – יכולה לשנות באופן משמעותי את תפקוד המוח אצל אנשים בריאים. שינויים אלה עשויים להיות השלב הראשון בהתפתחות השמנה וסוכרת מסוג 2.
באופן תקין, האינסולין פועל לדיכוי תחושת הרעב בכך שהוא מאותת למוח להפחית את צריכת המזון. אולם, אצל אנשים הסובלים מהשמנה, מנגנון ויסות זה נפגע, מה שמוביל לעמידות לאינסולין. המחקר הראה כי לאחר חמישה ימים בלבד של צריכת קלוריות מוגברת, חלה ירידה משמעותית ברגישות המוח לאינסולין – תופעה הדומה לדפוסים הנצפים אצל אנשים עם השמנה. ממצאים אלו נשארו בעינם גם שבוע לאחר חזרה לתזונה מאוזנת.
המחקר נערך בקרב 29 גברים במשקל תקין, אשר חולקו לשתי קבוצות. קבוצה אחת הוסיפה לתפריטה היומי 1,500 קק”ל ממזון מעובד למשך חמישה ימים רצופים, בעוד קבוצת הביקורת המשיכה בתזונה הרגילה ללא תוספת קלוריות. בדיקות MRI הראו כי בקבוצה שצרכה מזון מעובד חלה עלייה משמעותית בכמות השומן בכבד וכן ירידה ברגישות המוח לאינסולין.
ממצאי המחקר מצביעים על כך שהתגובה המוחית לאינסולין משתנה בהתאם לשינויים תזונתיים קצרי טווח, עוד לפני שמתרחשת עלייה במשקל – תהליך שעשוי להוביל להתפתחות השמנה והפרעות מטבוליות. החוקרים ממליצים להמשיך לחקור את תפקידו של המוח בהשמנה ובסוכרת כדי לפתח אסטרטגיות יעילות יותר למניעה ולטיפול.
מסקנות המחקר מדגישות את הקשר ההדוק בין תזונה, תפקוד מוחי ובריאות מטבולית, ומציעות כיוון חדש להבנת מגפת ההשמנה העולמית.