סולימאן מסוואדה: קאאני הואשם בעבר שהוא משת״פ של ישראל. מעניין.
תלש דגל מ"רכב שעצר" במאה שערים? האמת נחשפה בבית המשפט - והביקורת על המשטרה
בית המשפט מתח ביקורת חריפה על המשטרה, לאחר שהכניסה רכב בילוש ועליו דגלי ישראל לשכונת מאה שערים: "היה עליה לפעול באכיפה שוויונית ולבצע פעילות יזומה כזו בכלל האזורים" | החשוד בתלישת הדגל שוחרר לביתו, המחוזי דחה את ערר המשטרה

במהלך דיון שנערך אתמול (רביעי) בהארכת מעצרו של חשוד שתלש דגל שראל, חשף בית המשפט כי המשטרה ביצעה פעילות יזומה בשכונת מאה שערים בזמן צפירת יום הזיכרון, במטרה לאתר קיצוניים התולשים דגלי ישראל. השופטת חוי טוקר מתחה ביקורת חריפה על התנהלות המשטרה בפרשה, וקבעה כי היא פעלה "בחוסר תום לב" כאשר הכניסה רכב בילוש עם דגל ישראל לשכונה החרדית דווקא בזמן הצפירה.
לדברי טוקר, הרכב ממנו נתלש הדגל היה רכב בילוש, "אשר נכנס במכוון למאה שערים בעת הצפירה, על מנת לאתר אנשים שתולשים דגלי ישראל". השופטת הוסיפה כי ככל שברצונה של המשטרה לאתר תולשי דגלי ישראל, "היה עליה לפעול באכיפה שוויונית ולבצע פעילות יזומה כזו בכלל האזורים וכלפי כלל הציבור".
בהודעת המשטרה בנוגע לאירוע הוצגה תמונה שונה לחלוטין. "במהלך הצפירה המסמלת את תחילת יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ולנפגעי פעולות האיבה, נצפה על ידי תצפיתני מרכז השליטה שבמחוז ירושלים חשוד שתולש את דגל מדינת ישראל שהונף על רכב, בעת שעצר ב׳כיכר השבת׳ ונוסעיו עמדו במהלך הצפירה מחוץ לרכבם", נאמר בהודעה שהופצה לכלי התקשורת. במשטרה ציינו כי בלשי תחנת לב הבירה "שנכחו בסמוך", ביצעו את מעצר מהיר של החשוד.דגל
האירוע התרחש בערב יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל. חי יונתן לוי, תושב פתח תקווה, נעצר בחשד שתלש דגל ישראל מרכב בכיכר השבת בזמן הצפירה. לפי טענת המשטרה, לוי תלש את הדגל והשליך אותו לרצפה, ובמהלך מעצרו השתולל והניף ידיו על השוטרים.
לטענת המשטרה, לוי התנגד למעצר והשתולל, ובכליו נמצאו גם ארבעה טלפונים, וכן פלייר ובו תעמולה אנטישמית: השוואה בין תוכנית ההשמדה של היטלר לבין דמותו של חוזה המדינה בנימין זאב הרצל, יחד עם ציור של צלב קרס. בחקירתו טען לוי כי אינו זוכר דבר, מאחר שלדבריו יש לו זיכרון קצר בלבד.
נציג המשטרה טען כי מדובר במעשה של "ביזיון הדגל וביזיון זיכרון הנופלים במהלך הצפירה" וביקש להאריך את מעצרו של לוי בחמישה ימים. המשטרה אף ציינה כי ללוי כתב אישום קודם "בדיוק באותה עבירה", אם כי סניגורו טען כי מדובר בטענה שגויה.
עו"ד שלמה חדד, סניגורו של לוי, טען כי מדובר ב"חשד ברף הנמוך ביותר" וכי "לא הייתה אלימות או תקיפה". הוא הדגיש כי לא ייתכן שהמשטרה משחררת אנשים בתחנה על אותם סעיפים, בעוד שלוי מובא למעצר. הסניגור אף ציין כי העצור לא אכל ולא שתה מאז מעצרו.
השופטת חוי טוקר שחררה את החשוד וקבעה כי "חומר החקירה מקים חשד סביר, אך המיוחס לא מקים עילת מעצר של מסוכנות או שיבוש". היא הזכירה מקרה קודם שבו נדון אדם שדחף מקל של דגל לעינו של שוטר ושוחרר, פעולה שלדבריה "יש בה כדי לבזות את הדגל הרבה מעבר לתלישת דגל מרכב". בנוסף, ציינה השופטת כי "בעת האחרונה עדים אנו למיצגים המבזים סמלי שלטון, אשר לגביהם לא בוצעה פעילות אכיפה ולא כל שכן מעצר".
חרף הביקורת עליה, הגישה המשטרה ערעור לבית המשפט המחוזי בירושלים בדרישה להותיר את לוי במעצר, אולם גם המחוזי דחהה את הערר ושחרר את החשוד לביתו בתנאים מגבילים.
עורכי הדין שלמה חדד ואיתי כהן, המייצגים את החשוד שנעצר בעקבות תלישת דגל מסרו: מברכים על החלטת בית המשפט לשחרר את מרשינו ממעצר ומביעים סיפוק על הביקורת השיפוטית שנמתחה על התנהלות המשטרה. במהלך הדיון המשפטי נשאל נציג המשטרה בחקירה הנגדית האם הרכב ממנו נתלש הדגל היה רכב משטרתי, והשיב כי מדובר ברכב פרטי של אזרח – דבר שהתברר כלא נכון.

לדבריהם, "המעצר בוצע תוך חוסר תום לב מובהק ובאכיפה בררנית, המכוונת דווקא כלפי הציבור החרדי, בעוד שבמקרים חמורים הרבה יותר – לרבות איומים ממשיים על נבחרי ציבור – המשטרה לא פועלת מספיק או מבצעת מעצרים".
למרות ההחלטה לשחרור, משטרת ישראל אף הגישה ערר – שנדחה על ידי בית המשפט. בהחלטה נכתב: "לא קיימת עילת מעצר בשל מסוכנות, ועל רקע פעולות החקירה עליהן הצביעה היחידה החוקרת – אף לא מצאתי חשש ממשי לשיבוש".
עורכי הדין מסכמים: "ההחלטה מדברת בעד עצמה. אנו מצפים ממשטרת ישראל לפעול בשוויון כלפי הציבור החרדי ללא משוא פנים ובאכיפה שווה כלפי כלל האוכלוסייה".
ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: במהלך פעילות שגרה בערב יום הזיכרון, חלפו בלשי המשטרה במקום ובזמן הצפירה, עצרו את רכבם ועמדו לזכר עשרות אלפי חללי מערכות ישראל, כמצופה מכל אזרח במדינה. באותה עת, חלף החשוד תוך שהתקרב לרכב ותלש את דגל המדינה המתנוסס בגאון ברכב והשליכו לרצפה, כפי שניתן היה לראות בתיעוד המקרה שפורסם, ועל כן נעצר.
בדיון ערר שהתקיים בבימ"ש מחוזי, כבוד השופטת העירה כנגד אמירת בימ"ש קמא בעניין ׳תום לב׳, וציינה כי "טוב עשתה המשטרה שפעלה לאכיפה, באין מקום לקביעות בדבר חוסר תום הלב בפעולותיה באופן בו נקבעו".