יובל שדה: חודשה ישיבת הממשלה על התקציב
מה יותר טוב ללב – שמן זית או שמן אבוקדו?
תזונה נכונה יכולה לסייע רבות במניעה, באמצעות מזונות שמורידים כולסטרול, מאזנים את לחץ הדם ותורמים נוגדי חמצון ונוגדי דלקת
מחלות לב הן אחת הסיבות המרכזיות לתמותה בעולם המערבי. בין הגורמים למחלת לב ניתן למנות כולסטרול גבוה ובעיקר כולסטרול LDL, שעלול לשקוע בעורקים בנוכחות רדיקלים חופשיים, לצד לחץ דם גבוה, סוכרת, השמנה ודלקתיות כרונית בגוף.
תזונה נכונה יכולה לסייע רבות במניעה, באמצעות מזונות שמורידים כולסטרול, מאזנים את לחץ הדם ותורמים נוגדי חמצון ונוגדי דלקת. שאלנו את לימור מרדי טילבור דיאטנית ראשית, מנהלת המחלקה לתזונה אסותא מרכזים רפואיים, מה יותר טוב ללב: שמן זית או שמן אבוקדו?.
שמן הזית נחשב לאחד המרכיבים הבריאים ביותר בתזונה הים־תיכונית, ויתרונותיו נחקרו לעומק. הוא עשיר בחומצות שומן חד בלתי רוויות, בעיקר חומצה אולאית, וכן בפוליפנולים – נוגדי חמצון רבי־עוצמה המסייעים לנטרל רדיקלים חופשיים ולהפחית דלקתיות. מחקרים רבים הראו כי צריכה קבועה של שמן זית כתית מעולה מסייעת בהפחתת כולסטרול LDL, באיזון לחץ הדם ובהורדת מדדי דלקת. שמן זית מתאים גם לבישול וגם לטיגון קצר, כאשר ההמלצה היא לבחור בשמן כתית מעולה בכבישה קרה ולוודא שהוא נושא את תו האיכות של ענף הזית במועצת הצמחים.
שמן האבוקדו אומנם פחות נחקר ונמצא בשימוש פחות נפוץ, אך גם הוא מציע יתרונות בריאותיים דומים. תכולת חומצות השומן החד בלתי רוויות שבו מסייעת להפחתת כולסטרול בדם, והוא מכיל טוקופרולים ופיטוסטרולים בעלי פעילות נוגדת חמצון ודלקת. יתרונו הבולט הוא בנקודת העשן הגבוהה שלו, שמאפשרת שימוש בטיגון ובישול בחום גבוה יותר לעומת שמן הזית, מבלי לגרום ליצירת רדיקלים חופשיים מזיקים. בנוסף, טעמו הנייטרלי מאפשר שילוב קל במגוון מאכלים.
בסיכומו של דבר, שני השמנים תורמים לבריאות הלב וכל אחד מהם יכול להשתלב בתזונה בריאה. שמן זית נשען על רקע מחקרי נרחב מאוד, בעוד ששמן האבוקדו מציע יתרונות קולינריים כמו עמידות גבוהה בחום וטעם עדין. הבחירה ביניהם יכולה להיעשות בהתאם להעדפות האישיות וצרכי המטבח.
לימור מרדי־טילבור, דיאטנית ראשית ומנהלת המחלקה לתזונה באסותא מרכזים רפואיים מסכמת: "שני סוגי השמן טובים מסייעים לבריאות הלב, בשניהם אפשר לבשל ולהגיע לטמפרטורה גבוהה מבלי שיווצרו רדיקלים חופשיים. מי שמעדיף טעם ניטרלי יוכל להשתמש בשמן אבוקדו. חשוב לציין שצריכה שמן בריא בלבד לא מספיקה, היתרונות ללב הוא צריכת שומנים בריאים במסגרת תזונה בריאה המכילה דגנים מלאים, ירקות, פירות ומזונות לא אולטרה מעובדים ושתיית מים".
