בשל פעילות צה"ל ברצועה: יישמעו פיצוצים בצפון העוטף, בשדות נגב, שער הנגב, חוף אשקלון ושדרות
הכתובת הייתה על הקיר: המחדלים שקדמו לניסיון החטיפה
כבר ב-2023 התריע משרד התחבורה על פערים במידע המודיעיני הדרוש לו. במקביל, נחשפו קשרים ועבודות פרטיות של בעלי תפקידים מול חברות תעופה זרות שעליהן הם נדרשים לפקח | כל הפרטים
עוד לפני ניסיון החטיפה בטיסת פליי דובאי, במשרד התחבורה כבר הכירו את הבעיות במערך אבטחת הטיסות הזרות. שורת פרסומים מעלה כעת שאלות קשות על הפער בין ההתרעות שהיו ידועות מראש לבין ההתנהלות בפועל.
בחדשות 13 נחשף כי ב־4 ביוני 2023 התקיים במל"ל דיון פנימי ומסווג בהשתתפות המוסד, שב"כ ומשרד התחבורה. במהלך הדיון הצביע משרד התחבורה על קושי לקבל את המידע המודיעיני הדרוש לו כדי לממש את אחריותו בתחום אבטחת הטיסות הזרות.
משרד התחבורה טען אז: "משרד התחבורה נותן הנחיות אבטחה בשדות תעופה מהם ממריאות הטיסות הזרות. ע״מ שיוכל לממש אחריותו, נדרש להכיר את האיומים בזירות השונות. לטענת משרד התחבורה, הדבר לוקה בחסר…". בסיכום הדיון נקבע כי המוסד ינסה להעביר למשרד התחבורה מידע רב יותר.
אלא שהפערים לא הסתיימו בכך. בהארץ פורסם כי אברי כהן, שעמד בראש אגף הביטחון במשרד התחבורה האחראי על בידוק הטיסות הזרות, עבד במקביל בעבודה נוספת. לפי הפרסום, כהן שימש מעת לעת כ"קבט-עתודאי", וטס לשדות תעופה בחו"ל כאחראי אבטחה מטעם חברות תעופה ישראליות, תמורת תגמול נפרד.
האחריות על הטיסות הזרות עברה בשנת 2021 לאגף הביטחון במשרד התחבורה שבראשות כהן. לפי הפרסום, מאז לא נעשה שינוי משמעותי בתחום, בין היתר בשל מחסור בכוח אדם וביכולות.
ממשרד התחבורה נמסר בתגובה: "עם כניסתו לתפקיד של אברי כהן בשנת 2018, הוא קיבל אישור לכך מהנהלת המשרד דאז".
פרסום נוסף של חדשות 12 הציף שאלה דומה סביב דביר רובינשטיין, מנהל ביטחון התעופה במשרד התחבורה, שתפקידו לפקח על חברות התעופה הזרות.
לפי הדיווח, רובינשטיין קיבל לכאורה במקביל תשלום מחברת FlyDubai עבור ייעוץ והדרכות, וכך גם מ־Emirates. לפי הפרסום, הוא מועסק כפרילאנסר כבר 19 שנים, ולפני כשנתיים אף הקים חברה פרטית לייעוץ לחברות תעופה זרות.
בבריף לקראת הרצאה שהעביר נכתב: "מופקד על ההיתרים הביטחוניים הנדרשים לכל חברת תעופה המבקשת להיכנס לישראל... בנוסף מייעץ לחברות תעופה זרות המפעילות טיסות לישראל"
דווקא בדברים שנשא באותה הרצאה, שעסקה בלקחי אסון התאומים, התייחס רובינשטיין לאפשרות של חטיפת מטוס ללא נשק או חומר נפץ: "המחבלים לימדו אותנו שאפשר לחטוף מטוס ללא חומר נפץ, ללא נשק. כל חברת תעופה שטסה לארה"ב ומארה"ב אין דבר כזה שרשימות נוסעים לא נבדקות מראש, גם צוות האוויר עצמו עובר בידוק בביטחוני, גם בדיקות רקע וגם בידוק פיסי טרם המראתו". רובינשטיין סירב להגיב לפניות. גם במשרד התחבורה סירבו להגיב.
כעת, לאחר ניסיון החטיפה בטיסת פליי דובאי, הפרסומים הללו מקבלים משמעות חדשה: כבר לפני האירוע היו במערכת התרעות על פערים במידע, שאלות סביב יכולות הפיקוח וקשרים של בעלי תפקידים עם חברות תעופה זרות.
